top of page

O nama

Što je program 70/26 i koji je cilj ?

Program 70/26 pokrenut je sa željom da do 2026.godine  u Hrvatskoj postotak liječenih bolesnika s arterijskom hipertenzijom kod kojih su postignute ciljne vrijednosti bude 70%. Prema preliminarnim rezultatima EH-UH 2 studije trenutno je kontrolirano oko 50% liječenih bolesnika. Naš cilj se može učiniti preambicioznim, ali postavljanjem visokoga cilja, koji između ostaloga nije neostvariv, tada možemo očekivati da ćemo snažnije zapeti i tako ostvariti bilo koji značajan napredak.

Tko organizira i provodi program 70/26 ?

Hrvatska liga za hipertenziju organizira i provodi ovaj važan program u sklopu trajne akcije Lov na Tihog ubojicu zajedno sa stručnim društvima aktivnim u svim akcijama i programima koje Liga organizira od kojih su za ovo provođenja ključna Hrvatsko društvo za hipertenziju, Hrvatsko kardiološko društvo, Hrvatsko društvo za bubreg, sva društva liječnika obiteljske medicine, ali isto tako Udruga medicinskih sestara u hipertenziji, Udruga kardioloških medicinskih sestara, Hrvatska ljekarnička komora i naravno Hrvatski zavod za javno zdravstvo uz pomoć digitalnog partnera Lige tvrtke Agentius. Cijeli program odvija se uz veliku, nesebičnu podršku i pomoć tvrtke Servier koja uvijek pomaže ovakve projekta stručnih društava i na taj način uvjerljivo odskače od ostalih.

 

Tko sve može sudjelovati u programu 70/26 ?

U programu mogu, usudio bih se reći trebaju, sudjelovati svi liječnici, sve medicinske sestre i svi ljekarnici, dakle svi zdravstveni radnici imajući stalno pred očima činjenicu da je arterijska hipertenzija glavni javno-zdravstveni problem u Hrvatskoj i snažan, a u većine bolesnika s kardio-reno-metaboličkim pobolom i glavni čimbenik rizika koji se može kako prevenirati tako i uspješno kontrolirati ukoliko se pravilno pristupa. Također, važno je napomenuti da svi zainteresirani za sudjelovanje u Misiji 70/26 moraju se registrirati na HealthMED putem poveznice.

 

Kako će biti organiziran program 70/26 ?

U ovome programu plan je ostvariti zadani cilj smanjenjem kliničke inercije i povećanjem adherencije što su ključni koraci svugdje gdje na raspolaganju imamo sve trenutno raspoložive lijekove kao što je to na sreću slučaj u Hrvatskoj. Program će u najvećoj mjeri biti organiziran digitalnom edukacijom dijeljenjem raznih zanimljivih, važnih i korisnih materijala, savjeta koji bi trebali dodatno podići zdravstvenu pismenost svih nas što se onda nadamo da ćemo svi lakše prenositi našim bolesnicima. Sudionici programa redovito će elektronskom poštom dobivati obavijesti da su dostupni novi materijali. Sudionici programa, dakle svi zdravstveni radnici bit će pozvani da osim materijala koje će redovito dobivati u sklopu programa redovito posjećuju našu edukativnu platformu HealthMed gdje mogu naći još više korisnih materijala, a svakako će trebati upućivati bolesnike da redovito posjećuju stranicu Lova na Tihog ubojicu gdje će oni naći važne i korisne informacije. Nadalje, o programu će biti riječi na našim stručnim sastancima, a pomoć očekujemo od raznih medija. 

 

Kako će sudionik programa 70/26 pridonijeti uspjehu ? 

Svaki sudionik projekta treba samo redovito pratiti informacije koje ćemo slati, te nova znanja uklopiti u svoj svakodnevni rad. Pored toga vijest o ovome programu i važnosti ostvarivanja cilja trebaju širiti među svojim kolegicama i kolegama, te naravno među bolesnicima. Naša je nada da će ove edukativne aktivnosti unaprijediti klinički rad i time povećati kontrolu liječenih bolesnika s arterijskom hipertenzijom.

 

Tko ima određene zadatke i obaveze u programu 70/26 ?

Osim gore navedenoga, liječnici obiteljske medicine koji će željeti osim potvrde da su sudjelovali u projektu, dobiti i diplomu, te bodove od Hrvatske liječničke komore za svaku godinu sudjelovanja u projektu, trebat će na kraju programa iz svoje baze osiguranika pozvati tridesetak svojih osiguranika prema randomizacijskom postupku što će nam biti potrebno za postupak procjene uspješnosti projekta. 

U tom postupku procjene koji će biti dvostruko anoniman sudjelovat će tim Hrvatske lige za hipertenziju, ali svaki liječnik, medicinska sestra ili ljekarnik mogu se tome priključiti.

Zbirno, obaveze i zadaci u programu neće oduzimati vrijeme u svakodnevnom radu niti liječnika, niti medicinske sestre niti ljekarnika jer nam je svima jedan od zadataka struke prosvjećivanje i učenje bolesnika, ali i nas samih.

Hrvatska liga za hipertenziju, tj. svi njeni članovi i partneri ima zadatak osigurati dovoljan broj korisnih informacija, te na kraju provesti provjeru uspješnosti programa.

Agentius ima zadatak osigurati digitalnu i informatičku podršku, te trajno raditi na što većoj vidljivosti programa.

Servier ima zadatak da njihovi suradnici tijekom svojih redovitih posjeta liječnicima i ljekarnicima redovito podsjećaju sve sudionike i suradnike na program 70/26.

 

Što sudionik projekta dobiva sudjelovanjem u programu 70/26 ?

Kao prvo, svatko tko sudjeluje dodatno se aktivno uključuje u nastojanja cijeloga društva i znanstvene zajednice da se smanji poguban učinak arterijske hipertenzije. Svi sudionici programa dobivat će redovito informacije i vijesti kojima će obogatiti svoje vlastito znanje čime će svatko osobno moći unaprijediti vlastiti rad što će svakom činiti veliko zadovoljstvo. 

Sudionici programa koji će se uključiti u proces provjere uspješnosti dobit će za sve godine sudjelovanja u programu bodove Hrvatske liječničke komore, Hrvatske ljekarničke komore i Hrvatske komore medicinskih sestara.

Sudionici programa dobit će bit će oslobođeni ili će dobiti značajan popust na kotizacije simpozija, sastanaka i kongresa koje organizira Hrvatska liga za hipertenziju.

 

Kako ćemo provjeriti je li program 70/26 uspio ?

Na  kraju programa, tijekom 2026. godine Hrvatska liga za hipertenziju organizirat će niz akcija tijekom kojih ćemo na nekoliko lokacija u cijeloj Hrvatskoj procijeniti uspješnost programa. U akciji će sudjelovati tim Hrvatske lige za hipertenziju, ali svatko tko želi može se priključiti. Akcija će se odvijati prema obrascu EH-UH studija jer ćemo na taj način koristeći istu metodologiju moći pratiti pomake u kontroli liječenih bolesnika s arterijskom hipertenzijom. Liječnici obiteljske medicine trebat će na kraju programa iz svoje baze osiguranika pozvati tridesetak svojih osiguranika prema randomizacijskom postupku.  U tom postupku procjene koji će biti dvostruko anoniman (neće biti poznato ime ispitanika niti ime liječnika koji je randomizirao ispitanike) sudjelovat će tim Hrvatske lige za hipertenziju, ali svaki liječnik, medicinska sestra ili ljekarnik mogu se tome priključiti. Liječnik obiteljske medicine pomoću nizova brojeva koristeći određene parametre randomizira tridesetak ispitanika, telefonski ih obavijesti o programu i pozove na kontrolni pregled tj. na mjerenja koja će biti učinjena u sklopu akcije, te najavi vrijeme i mjesto akcije. Sve detalje i precizne upute suradnici i sudionici programa 70/26 dobit će na vrijeme u zadnjoj godini odvijanja programa.

 

Kako se možete uključiti u program 70/26 ?

Da biste se pridružili ovom projektu, sve što trebate učiniti je ispuniti jednostavan obrazac  na web stranici Hrvatske lige za hipertenziju na posebnoj podstranici posvećenoj programu 70/26, ili prilikom posjete suradnika tvrtke Servier na na iPadu. Sve što trebate jest unijeti svoje ime, prezime, adresu e-pošte i radno mjesto. Nakon toga dobit ćete potvrdni mejl da ste postali suradnik projekta 70/26 i sve ostale upute i informacije. Također, važno je napomenuti da svi zainteresirani za sudjelovanje u Misiji 70/26 moraju se registrirati na HealthMED putem poveznice.

bottom of page